Mircea Cosea

Contaminati de criza mondiala

virusiNi se vorbeste de la cel mai inalt nivel despre pericolul contaminarii Romaniei in urma noului val de criza ce se declanseaza atat in Statele Unite, cat si in Ununea Europeana. Ni se spune ca la noi ar fi fost bine si frumos, ca am fi putut si ca am fi reusit, dar… ghinion. Iar intra in criza occidentalii aia nesabuiti

si iar nu isi vad de treaba grecii aia inconstienti care nu vor sa ia exemplu de la noi si sa taie tot ce se poate taia.

Si iata cum noi, cei mai buni elevi ai FMI-ului, devenim prin contagiune victimile nevinovate ale teribilelor datorii suverane americane si ale dolce far niente-lui grecesc.

Nimeni nu poate sustine ca factorii externi nu vor afecta si Romania atata timp cat suntem intr-o lume globalizata, dar oare nu se putea face nimic pentru a ne apara de aceasta contagiunes Chiar suntem atat de mioritici incat sa asteptam fatalitic sa ne cada drobul de sare in caps

Oare pe parcursul celor trei ani de cand tot luptam, cot la cot cu domnul Franks, impotriva crizei nu a gasit guvernul ”vaccinul” care sa ne fereasca, cat de cat, de contagiunea universalas

Programul de austeritate propus de catre FMI si introdus fara nici o remuscare nu numai fata de soarta actualelor generatii dar si a celor viitoare s-a dovedit a fi o capodopera de incompetenta si inconsecventa  prin gravele greselui si abuzuri de natura constitutionala, administrativa si morala. Practic, nu a condus la nici un rezultat si nu a creat nicio oportunitate de relansare a economiei.

La ce a servit relativa echilibrare bugetara daca nu a constituit premiza revenirii la nivelul anterior reducerii salariilor si pensiilor si daca nu a reusit sa determine iesirea din recesiune la mai mult decat marja de eroare statistica s La ce a servit sacrificarea veniturilor si a consumului populatiei daca statul nu a reusit sa-si acopere cheltuielile zilnice decat prin  uriase imprumuturi pe piata bancaras

A devenit clar ca masurile de austeritate inspirate de catre FMI si luate cu atata entuziasm si lipsa de discernamant si verticalitate de catre actualul guvern sunt un esec. Acum, cand se anunta o noua furtuna, FMI se spala pe maini iar doamna Lagarde anunta candid ca institutia pe care o conduce nu are capacitatea sa sustina economiile in caz de criza.  Banca Nationala a Romaniei isi schimba brusc si cameleonic pozitia spunand ca ar trebui cat mai repede sa se revina la nivelul anterior al veniturilor pentru a sustine consumul. insusi reprezentantul nostru la FMI declara ca ar trebui diminuata dependenta de aceasta institutie si se pregateste sa prezinte o strategie proprie de iesire din criza.

Ce zice guvernul? Ca ”si-a facut lectia inaintea tuturor celorlalte tari” dar de vina este contaminarea de la criza mondiala.

Sa analizam putin ce inseamna aceasta contaminare.

Noul val de criza se va manifesta in primul rand la nivel bursier. Bursa din Bucuresti se va afla si ea pe rosu. Cat de important este s Dat fiind rolul mai mult  simbolic al acesteia in peisajul economic romanesc, contaminarea nu ne va afecta decat extrem de marginal fara implicatii asupra starii populatiei.

Va intra Grecia in incapacitate de plata, iar bancile grecesti au o reprezentare importanta pe piata noastra. Ne va afecta s Daca vom da crezare BNR, nu ne va afecta intr-o maniera semnificativa deoarece se exercita o monitorizare atenta asupra acestora iar expunerea lor este stabila.

Vor cadea pietele occidentale si nu ne vor mai onora cu comenzi.

Ne va afectas Ne va afecta enorm de mult deoarece exportul este apropape singurul nostru motor de crestere si in el ne punem speranta atat din punct de vedere al veniturior cat si al locurilor de munca.

Fara a minimaliza pe celelalte putem spune, grossomodo,  ca acesta din urma este pericolul principal pe care guvernul ar fi trebuit sa-l urmareasca cu atentie, securizand exportul ca pe un vaccin impotriva contaminarii.

Ar fi avut guvernul timpul si capacitatea necesara pentru acest lucrus

Desigur. Iata cum:

Contracararea pierderilor de pe piata occidendata ar fi putut fi realizata prin stimularea exporturilor pe pietele extracomunitare, in primul rand, pe pietele BRIC. Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria si Finlanda au inceput acest proces de reorientare inca din 2006-2007 si au putut rezista mai bine pierderilor din exportul intracomunitar. Nu trebuie inteleasa aceasta reorientare ca o renuntare la suprematia relatiilor intracomunitare ci doar ca pe o complementaritate a acestora.

Romania nu a manifestat nici un interes fata de o astfel de politica. Din contra, statul nu a sprijinit in nici un fel incercarile agentilor economici de a intra pe pietele extracomunitare. Nu a existat nici un suport logistic oferit de reprezentantele diplomatice  romanesti, nu au fost clarificate politic relatiile cu Rusia iar in China nici macar nu avem ambasador de aproape un an. Nu s-au organizat expozitii de prezentare, nu s-a asigurat cadrul institutional pentru stimularea legaturilor pe linia organizatiilor patronale sau a camerelor de comert.

Urmand exemplul altor tari membre UE, care au rezistat crizei si au avut creslteri constante, Romania ar fi putut treptat, pe parcursul ultimilor doi ani sa pregateasca si contracararea  eventualelor viitoare pierderi la export prin inceperea stimularii cererii interne dupa impactul cresterii TVA si a reducerii veniturilor. inca din luna august 2010 un grup de experti ai coalitiei de guvernare a prezentat un astfel de program bazat pe flexibilizarea fiscalitatii, in primul rand a celei referitoare la impozitatrea muncii. Conceput in trepte succesive de aplicabilitate, programul ar fi reusit in cca. sase luni sa stimuleze substantial crearea de noi locuri de munca ceea ce ar fi suplinit pierderea initiala suportata de buget prin reducerea fiscalitatii.

Ministerul Finantelor nu a acceptat acest program fiind incapace de a se elibera de rigiditatea conceptuala impusa de reprezentantii FMI.

Aceasta rigiditate, expresie a lipsei de viziune, a condus la aparitia unei situatii grave care explica incapacitatea Romaniei de a se relansa si de a se proteja in fata unui nou val de criza. Masurile luate de catre guvern in numele macrostabilizarii si modernizarii tarii au  adus un prejudiciu grav adevaratului motor al economiei care este  intreprinzatorul privat roman si clasa mijlocie romaneasca.  Saraciti prin impozitul minim, printr-o fiscalitate din ce in ce mai mare, prin reduceri de venituri si declasati social, reprezentantii clasei mijlocii si-au pierdut motivarea si rolul de stimulatori si dezvoltatori ai mediului economic si social.

Acesti ar fi putut fi, daca ar fi fost motivati, un scut in fata eventualei contaminari.

Criza nu a invatat actualul guvern un adevar pe care altii nu numai ca l-au inteles dar l-au si respectat, acela ca in perioade de crza sau dezastru natural singurul  mijloc de rezistenta este motivarea populatiei prin credibilitatea masurilor si comportamentului guvernamental.

Fara acest vaccin al credibilitatii, nu este de mirare ca orice contaminare este posibila.


Mircea Cosea