Mircea Cosea

Observatorul Domnului Videanu

articlesSunt uimit de modul in care a fost primita si comentata ideea domnului Videanu de a organiza asa-numitul ”observator al preturilor”. Nu asteptam de la interventiile telefonice din unele emisiuni radiofonice interactive sa ascult puncte de vedere corecte si obiective, dat fiind amestecul dintre frustare si atotstiutorismul ce caracterizeaza pe majoritatea celor care tin neaparat sa-si auda

 vocea in eter dar, de la unii comentatori si analisti asteptam mai mult. Asteptam dovada culturii si informatiei economice macar la nivelul literaturii  europeane de specialitate din ultimii cinci ani. (Recomand celor interesati nu o lista intreaga de lucrari, ci doar un manual din cuprinsul caruia s-ar fi inteles ce inseamna observator al preturilor: Pascal Combemale (coordonator ): ”Les grandes questions economiques et sociales”  La Decouverte. Paris, 2009 ).

Daca ar fi existat o informatie corespunzatoare, atunci nimeni nu ar mai fi protestat impotriva presupusei intentii de a controla preturile sau chiar de a introduce mercuriale, ca pe timpul comunismului.

In Occident se vorbeste demult si se practica observatorul preturilor in baza unei teorii economice deja cunoscute, aceea a presiunii psihologice asupra dinamicii preturilor prin efectul comparativitatii zonale. (Abramovitz M&David P. ”Two centuries of American macroeconomic growth: from exploitation of resource abundance to knowledge driven development”. Stanhord University. 2001 ).

Domnul Videanu ne spune ca s-a inspirat din experienta Greciei, dar exista un exemplu si mai vechi, acela al Italiei.

Inca din 1995 RaiUno emite zilnic un observator al preturilor intr-o emisiune numita ”La borsa della spesa”, prezentata pana in 2000 de starul de televiziune Beppe Bigazzi, continuata pana in zilele noastre sub denumirea de ”Occhio alla spesa”, prezentata de alt star, Alessandro Di Pietro. Emisiunile prezinta in direct, prin corespondenti locali, preturile unor produse alimentatre din diferite orase si zone. Nu se iau masuri si nici nu se fac comentarii, dar studiile si anchetele publicate releva efectul pozitiv al acestor comparabilitati de pret prin presiunea psihologica asupra ofertei. (”One review for il Mercato italiano” 21/092009) Mai mult decat atat, se considera ca mai buna informare a cumparatorului asupra distributiei preturilor pe teritoriu, creeaza, si ea, o presiune in sensul atitudii manifestate de catre acesta fata de cei ce practica preturi la limita de sus a comparabilitatii teritoriale. in Statele Unite ale Americi, instrumentul observatorului este considerat a fi un ”vector de opinie” al cumparatorului cu efect extraeconomic pe pret, avand un rol deloc neglijabil in efortul de democratizare a pietei. (NewsLetter Atlantic Institute for Market Studies 10/2008 ).

Cred ca in baza acestor idei si practici occidentale ar fi trebuit sa fie comentata initiativa domnului Videanu si nu ca pe o masura de control administrativ al preturilor. Poate ca este si vina domnului Videanu pentru aparitia unei astfel de interpretari deoarece a introdus un corp strain in teoria mai sus citata prin referirea facuta la institutia protectiei consumatorului. Evident, protectia consumatorului nu poate avea nici un rol in functionarea observatorului preturilor, dar poate avea un important rol – alaturi de alte institutii si agentii ale statului – in ”curatirea” pietei produselor agroalimentare de alti factori perturbatori ai pretului. Ma refer la reteaua de intermediari care obtin, prin coruperea oficialilor, certificate false de producatori si care, pe de o parte exploateaza adevaratii producatori prin impunerea unor preturi subevaluate, iar pe de alta parte exploateaza consumatorul final prin impunerea unor prerturi supraevaluate.

Asa ca, daca tot a inceput domnul Videanu sa se preocupe de acuratetea formarii preturilor pe piata agroalimentara, ar fi de dorit sa continue si in directia eliminarii exploatarii si abuzurilor la care sunt supusi adevaratii producatori, atat de catre administratia romana, cat si de mafia intermediarilor rromi. Cu siguranta, va fi surprins de cat de mult s-ar diminua preturile, daca s-ar lua masuri si in aceasta directie.