Mircea Cosea

Cine si ce il incurajeaza pe domnul Laszlo Tokes

articles

Nu mai este pentru nimeni o surpriza ca domnul Laszlo Tokes are obiective precise in ceea ce priveste autonomia teritoriala, asa cum nu este o surpriza nici faptul ca nu se jeneaza sa atace Constitutia Romaniei desi, calitatea sa de cetatean roman ar trebui sa-i impuna mai mult respect fata de tara care l-a hranit, l-a educat si l-a ridicat la inalte demnitati europene.

In consecinta, nu am sa mai comentez nimic din actiunile sale dar ma intreb de ce sprijin se bucura domnia sa si cine sau ce il incurajeaza in demersul sau de atentat la integritatea tarii.

Oare domnul Tokes este incurajat de politica panmaghiara a guvernului domnului prim ministru Orban sau de intentiile unor politicieni din FIDES de a revizui Tratatul de la Trianont Desigur nu este descurajat dar ma indoiesc ca ar primi in mod direct o incurajare. Ar fi prea riscant pentru domnul Orban sa se considere la Bruxelles ca se amesteca rau-voitor in treburile interne ale unei alte tari membre ale Uniunii.

Oare domnul Tokes este incurajat de catre liderii UDMRt Posibil, dar nu cred, avand in vedere obiectivul primordial al acestora de a ramane la guvernare cat mai mult posibil si cat mai avantajos in plan material si politic.

Oare domnul Tokes este incurajat de catre domnul euro parlamentar Cristian Preda care il sustine fara rezerve, considerandu-l un erou al luptei anticomuniste?

Nu cred ca sustinerea domnului Preda l-ar interesa prea mult pe domnul Tokes, chiar daca domnul Preda  ii este atat de devotat incat uita ca adevaratii eroi anticomunisti au murit in inchisori, la Canal sau in fata hotelului InterContinental in decembrie 1989.

Oare domnul Tokes este incurajat de situatia internationala caracterizata prin recunoasterea Tribunalului de la Haga a independentei Kosovo t Oare acest episod l-a surescitat atat de mult incat a crezut necesar si posibil sa transforme secuii in catalani si sa-i indemne la iesirea in strada impotriva statului roman?

Nu cred nici in aceasta posibila explicatie deoarece domnul Tokes stie ca nu avem nimic in comun nici cu situatia din Kosovo si nici cu cea din Catalunia. A considerat episodul doar ca pe un bun prilej de a relua o tema pe care o urmareste cu tenacitate de 20 de ani.

Totusi, ce il incurajeaza pe domnul Tokes in demersul sau antistatal?

Cu riscul de a fi contrazis sau chiar injurat in curajoasele dar anonimele comentarii de pe forum, voi spune ca pe domnul Tokes il incurajeaza chiar statul roman prin politica sa economica si prin slabiciunea institutiilor sale.

Stiinta economica aplicata la geopolitica vorbeste despre teoria centrifugarii regionale, conform careia economia unei zone sau regiuni dintr-o tara este atrasa (exact ca pe principiul centrifugarii ) de economia mai dezvoltata a unor regiuni, zone sau chiar tari  vecine. Explicatia este simpla: in zona mai dezvoltata sau mai prielnica valorificarii factorilor de productie, economia mai putin dezvoltata a altor zone gaseste conditii  mai bune de dezvoltate. in consecinta, factorii de productie, in primul rand capitalul, migreaza transfrontalier spre zonele mai prielnice valorificarii sale.

Ar trebui sa constientizam acest pericol si sa recunoastem ca deja ne afecteaza. 

A devenit o realitate, imposibil de subestimat, fenomenul de migrare a firmelor romanesti spre Ungaria, Bulgaria si chiar spre Republica Moldova.

Politica fiscala de impozitare excesiva a muncii, cota unica mai ridicata decat a vecinilor nostri, birocratizarea si coruptia excesiva a institutiilor statului, clientelismul politic, trucarea sistemului de achizitii, incapacitatea accesarii fondurilor comunitare din cauza blocarilor politice sau coruptionale, haosul din sistemul de sanatate, descentralizarea fara surse de finantare locala sunt deja destule elemente favorizante migrarii, prin proces de centrifugare regionala a capitalului si a agentilor economici  romani spre alte zone din afara tarii.   

Centrifugarea regionala este suportul economic al autonomiei teritoriale deoarece, unele zone vor refuza sa mai fie supuse unei politici economice si institutionale centrale incapabile sa le asigure dezvoltarea, prferand legatura cu zone dinafara tarii. Devine astfel explicabila tendinta de autonomizare, considerand ca nu mai este necesara nici legatura cu un buget central care nu le poate asigura raportul echitabil dintre ceea ce aduc ca venit si ceea ce primesc pentru cheltuieli.

Cred ca domnul Laszlo Tokes a fost incurajat de aceasta posibilitate, mai reala ca  niciodata.

Niciodata in ultimii douazeci de ani, tarile din jurul nostru nu au fost intr-o situatie mai buna din punctul de vedere al centrifugarii mediului de afaceri romanesc spre economiile lor. Niciodata nu au existat nemultumiri mai mari la nivel local fata de fondurile de care dispun in comparatie cu modul nesabuit in care sunt cheltuiti la nivel central banii publici si niciodata politica fiscala romaneasca nu a fost atat de obstructionanta fata de business-ul romanesc in comparatie cu politica fiscala mai stimulativa a tarilor vecine.

Domnul Tokes a accentuat factorul etnic panmaghiar, dar statul roman trebuie sa fie constient ca procesul de centrifugare si respectiv de autonomizare regionala nu este decat intamplator etnic. intotdeauna, insa, este economic.