Mircea Cosea

Sa ne fie rusine! (2)

rusineSa ne fie rusine ca ne batem joc de noi si de viitorul nostru! Sa ne fie rusine ca ne batem joc de munca si de averea noastra! Dumnezeu, nu politica noastra agrara, ne-a dat in acest an o productie de cereale si de legume cu totul excetionala, dar noi ne batem joc si nu putem obtine nimic de la ea desi ar fi putut aduce cel putin un procent de crestere al PIB-ului.

Nici nu o exportam, nici nu-i reducem preturile, nici nu o conservam si nici nu micsoram importurile. De ce?! Pentru ca bataia de joc pe care o practicam fata de agricultura, de mai bine de douazeci de ani, a reusit sa construiasca o splendida institutie de subminare a economiei si a interesului national. O institutie bine consolidata prin nepasare, incompetenta si coruptie.

Nepasarea: din 1990 pana in prezent, agricultura a fost oaia neagra a guvernarilor. Dupa grava greseala politica a faramitarii proprietatii funciare, fara asigurarea unor conditii legale si economice de dezvoltare a unei agriculturi de mici producatori, nu s-a luat nicio masura de preintampinare a distrugerii sistemului de irigatii, a livezilor si a viilor, nu a existat preocuparea pentru clarificarea drepturilor de proprietate, pentru conceperea unei politici agrare in conformitate cu noile conditii si cu cerintele aderarii la UE, nu s-a creat un sistem de finantare/creditare a agriculturii, nu s-a dezvoltat infrastructura agrara (depozite, transport, prelucrare etc.), nu a fost sustinuta industria de masini si utilaje agricole, au fost devalizate si desfiintate institutele de cercetari, nu s-a dezvoltat sistemul de gross si de achizitii, a fost lasat sa dispara tezaurul genetic din zootehnie, a disparut personalul calificat, nu a existat si nu exista o preocupare a statului pentru sprijinirea exporturilor si stimularea productiei bio.

Incompetenta: nu s-a inteles ca agricultura ofera unul dintre cei mai importanti factori de avantaj, comparativ cu cei pe care ii mai are Romania; nu s-a putut elabora o strategie a dezvoltarii agricultii in pofida existentei diverselor comisii si comitete la nivel prezidential sau ministerial, nu a fost folosit potential intelectual si de expertiza al mediului universitar si al Academiei Agricole, nu a fost atras intr-o maniera corecta si benefica pentru tara capitalul strain, nu s-a obtinut o rata corespunzatoare de accesare a fondurilor europene. Nu s-a putut realiza o prognozare a recoltei ceea ce face ca productia din acest an sa fie o „surpriza“ pentru oficialii care nu s-au preocupat din timp de contractarea exportului, si nici nu dispun de capacitati corespunzatoare de prelucare ceea ce face ca o parte a productiei de legume sa fie deliberat distrusa. Nu exista capacitatea conceperii unui program de stimularea a producatorilor spre forme de asociere in productie si desfacere, nu se intelege rolul si principiile pietei concurentionale, ceea ce face ca in dorinta protejarii productiei interne, la nivel ministerial si parlamentar, sa apara idei gresite si contrare principiilor europene ale liberei concurente, cum ar fi propuneri de interdictie a unor activitati comerciale la nivelul retelelor de supermarket.

Coruptia: agricultura si productia prelucratoare a produselor agricole sunt principalele focare de evaziune fiscala. De la practica „cumpararii la tarla“ pana la falsificarea actelor de import-export, evaziunea trece prin nenumarate forme, care nu omit nici „nevinovatele“ vanzari de produse pe sosea sau la marginea drumului. Mafia tiganeasca din piete constituie armata de intermediari care urca pretul de vanzare de cel putin cinci ori fata de costul de productie. Este o mafie care umileste si exploateaza colonial micul producator sub obladuirea vinovata a primariilor, a Politiei, a Garzii Financiare si a institutiilor de protectie a consumatorului. Importul de tip contrabanda este cea mai importanta bariera in calea dezvoltarii productiei interne, sufocata de concurenta neloiala a produselor importate.

Aceasta imensa si puternica structura de subminare a agriculturii romanesti este de fapt o subminare a interesului national, caci productia agricola romaneasca ar putea fi tot atat de valoroasa pentru propasirea noastra cum este resursa de petrol a tarilor arabe. Criza mondiala a alimentatiei este o realitate. Cu ce avem noi, am putea deveni unul din puternicii lumii. Dar… noi ne batem joc de noi. Sa ne fie rusine!

Mircea Cosea