Mircea Cosea

Articole

Oportunitatile Dreptei Unite

Este prematur sa comentez cum si cand va avea loc o reala unitate a Dreptei chiar daca victoria domnului Klaus Iohannis este o premisa evidenta si asteptata. Ma intereseaza insa ce benficii va aduce aceasta unitate  fiecaruia dintre noi si cat va reusi sa ridice nivelul politicii romanesti peste provincialismul ce o caracterizeaza in prezent. 

 

 

Sunt constient ca este o unitate de tipul ”nolens volens” caci nu aveau alta alternativa in contextul recentelor rezultate electorale, ca ceea ce desparte cele doua partide este mai important decat ce le apropie dar esential este ca au facut primul pas spre crearea conditiilor de aparitie a acelei ”supe primordiale”  din care ar putea apare o noua Romanie.

 

Prima conditie este echilibrarea raporturilor dintre putere si opozitie dar desi este prima nu este deloc suficienta. Numarul de alesi, insumarea procentelor sau inglobarea tuturor partidelor , oricat de mici ar fi, intr-o alianta capabila sa concureze aritmetic cu puterea actuala raman doar mijloace de atingere a scopului, daca acest scop exista.

 

Dupa parerea mea, acest scop nu exista sau exista dar nu este ceea ce as dori sa fie.  Mi-e tare teama ca ceea ce poate fi o oportunitate istorica pentru ceea ce se numeste dreapta politicii romanesti (ar trebui sa mai discutam despre ceea ce inseamna dreapta si stanga in politica actuala romaneasca) sa nu capoteze intr-o clonare a campaniei anti Basescu, schimband doar numele acestuia cu cel al lui Ponta. Nu sunt inca pe deplin convins ca uniunea este constienta de faptul ca are oportunitatea realizarii gigantului salt inainte pe care Romania il asteapta de peste douazeci de ani.

 

Pentru a se intelege ceea ce sustin voi prezenta parea mea asupra starii actuale a natiunii si economiei romane.

 

Frizand grosolania as spune ca Romania se prezinta ca un copil nascut prematur. La fel ca acel bebelus, Romania nu este pe deplin formata si pregatita sa fie compatibila cu mediul in care traieste. Avansarea Romaniei de la socialism la capitalismul de tip occidental a fost oprita , asa numita tranzitie la economia de piata ne fiind nici acum terminata. Reformele structurale au fost stopate in momentul in care s-a creat doar forma unei structuri de economie libera dar continutul , atunci cand nu a fost complet ignorat, a fost deturnat spre interese politice generale sau economice de grup. Economia de piata romaneasca nu a asimilat cultura relatiei contractuale ci pe cea a relatiei politice clientelare,sursa principala a acumularii de capital nu o reprezinta profitul afacerii ci banul public preluat prin relatii clientelare cu bugetul statului.

 

Oprirea reformelor inainte de a fi definitivate nu este rezultatul lipsei de vointa politica, asa dupa cum s-a spus de multe ori, ci din contra dovada unei puternice vointe politice din partea unor grupuri bine consolidate rezultate din reciclarea rapida si inteligenta a structurilor partidului comunist care au preluat puterea politica si, implicit, pe cea economica. in douazeci de ani, aceste structuri s-au transpartinizat , s-au delimitat feudal in teritorii ( judete, muncipii, etc) devenite  centre de profit personal si de grup si au transformat Statul roman intr-un Stat Captiv care decreteaza si guverneaza exclusiv in interesul lor.

 

Romania este azi intr-o situatie de tara in curs de dezvoltare, la limita subdezvoltarii in parametrii europeni, nu deoarece nu se stie cum sau nu se  vrea dezvoltarea si modernizarea ei ci ,din contra, deoarece acest stadiu este dorit, impus de functionarea Statului Captiv. Numai intr-un stadiu de subdezvoltare economica si dominatie baroniala coruptia institutionalizata poate deveni principalul mijloc de acumulare a capitalului, in dezavantajul functionarii corecte a pietei si a colectarii veniturilor necesare proceslui investitional.

 

Oricat de mult ar deranja, trebuie spus ca desi intreaga clasa politica este vinovata de aceasta situatie, vina principala apartine social democratilor. Ei sunt creatorii si dezvoltatorii retelelor de coruptie baroniala,ei sunt responsabili pentru stoparea in interesul acestora a reformelor economiei si institutiilor statului.

 

O opozitie puternica, se poate numi si de dreapta, are acum oportunitatea sa reia parcursul reformator si sa scoata tara din incompatibilitatea care se afla cu principiile si valorile europene –occidentale.

 

Are oare capacitatea sa o faca ? 

Sa analizam cu ce arsenal se prezinta in prezent.

 

PNL are ca mijloc de atac un program intitulat ” Economia liberala. Prin noi insine. Directiile unui nou program economic pentru Romania”.

 

Este un text frumos, elegant si elitist. S-ar putea discuta despre unele inadvertente si elemente de deja vu dar, pe ansamblu este unul dintre cele mai moderne documente de acest fel la nivelul partidelor romanesti. ?i totusi, pentru mine este o dezamagire si nu-mi ofera garantia ca PNL intelege sansa si responsabilitatea pe care le are ca fondator al Dreptei Unite. Spiritul acestui document este ”reparatoriu”, in sensul unor masuri, majoritar fiscal-monetariste, de corectare, adaugire, schimbare pe ici si colo sau de urgentare a unor politici de incurajare a vesnicului mit al IMM-urilor. Nimic vizionar strategic, nimic reformator.

 

Fostul PDL sufera de sindromul vinovatului de serviciu care simte nevoia unei permanente si patetice dezvinovatiri pentru ceea ce a facut pe timpul guvernarii. Am fost si raman un critic al guvernarii Boc dar, asa dupa cum am subliniat mereu, nu pentru justetea masurile luate ci pentru felul simplist, neprofesionist si umilitor in care au fost puse in practica. De fapt, programul de austeritate poate fi considerat, in extremis, o continuare tarzie a reformei tip terapiei de soc. Oricum, fara acel program guvernarea Ponta nu s-ar fi putut lauda nici cu ritmul de crestere si nici cu consolidarea fiscala.

 

De la Dreapta Unita astept intelegerea gravitatii momentului pe care il parcurgem si a faptului ca fara o reluare a proceselor reformatoare Romania risca sa ramana o tara de la periferia lumii civilizate, impietrita intr-o societate incompatibila cu tendinta occidentala a dezvoltarii, cu cetateni apatici si demotivati.

 

Nu astept de la unitatea dreptei sa-mi promita o pensie mai mare sau mai multi kilometri de autrostrada. Astept o schimbarea profunda de mentalitate si conceptie de guvernare. Astept viziune si puterea de a pune punct si de a o lua de la capat .

 

Romania, bebelus prematur, nu mai paote fi tinut in incubator.